sobota, 26 maja 2012

Delikatne i puszyste omlety


 Jak przygotować omlet, aby był delikatny i puszysty? 

   Omlet na śniadanie czy kolację pysznym daniem jest. Można na różne sposoby go robić. Podam dzisiaj nań dwa sposoby i sprawdźcie, w której wersji najlepiej  smakuje Tobie i domownikom. Zanim jednak podam te dwie wersje napiszę kilka słów o samym omlecie.

   Omlety przyrządzaj tuż przed posiłkiem, bo po kilu chwilach twardnieją. Nie ubijaj jaj zbyt długo, wystarczy minuta. Nie mieszaj masy jajecznej, bo przywrze do patelni. Omlety możemy podawać z różnymi nadzieniami: warzywnymi, owocowymi itd. ... Omlety z nadzieniem warzywnym czy też mięsnym spokojnie możemy podać jako danie główne. Dzisiaj tylko tak ogólnie opowiem o samych omletach, a o omlecie i grzybku (widać na fotce) napiszę w następnym poście.




 Omlet po francusku  
Ubijamy całe jajka ze szczyptą soli. Smażymy omlet na patelni i na maśle. Gdy od spodu jest rumiany, a z wierzchu galaretowaty, zsuwamy go na talerz. Najlepiej smakuje z warzywami.


Teraz napiszę jak zalecała robić omlet francuski bez mąki nasza kuchmistrzyni Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Przepis ten zamieszczony jest w jej książce pod tytułem "365 obiadów za 5 zł"

   " Pod wyrazem omlet rozumieją u nas powszechnie mieszanie bitych jaj z mąką i cukrem upieczoną na patelni, podawaną przy jarzynach lub z konfiturami zwaną grzybkiem. We Francji podają omlet bardzo delikatny, zupełnie odrębną mający powierzchowność. Dobroć omletu polega głównie na trzech warunkach.

Nie robić większego jak z 3-ch do 4-ch jaj,lepiej zrobić kilka oddzielnych, aniżeli jeden duży, który nigdy udać się nie może.

Po wtóre należy mieć oddzielną patelnię cienką żelazną pobielaną koniecznie, niezbyt głęboką, średnicy niewielkiego zwykłego płaskiego talerza i tej zawsze używać do robienia omletu.

Po trzecie nie bić jaj za długo, jak to wiele osób czyni sądząc, iż tym sposobem powiększa ilość omletu, przeciwnie bowiem zbyt długie bicie szkodzi w tym przypadku robiąc jajka wodnistemi. Rozbić 4 jajka, dodać łyżkę wody, posolić i bić przez jedną minutę.

   Postawić patelnię na mocnym płomieniu, położyć na niej pół łyżki masła młodego, poruszać patelnią, aby się masło nie zrumieniło lecz mocno rozgrzało, wtedy wlać jajka, pomięszać, poruszać jeszcze, aby wszędzie było równo. Gdy zacznie się ścinać od spodu potrząsać patelnią, obracając ją na wszystkie strony, zdjąć zaraz z fajerki i na wolnym ogniu dosmażać". 

 Omlet po polsku   
 Na 3 jajka bierzemy po łyżeczce cukru i mąki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i pianę z białek. Taki omlet (nazywamy grzybkiem lub biszkoptowym) smażymy z obu stron a podajemy go na słodko - z cukrem pudrem i owocami.
Linki do tego posta:

 
   

8 komentarzy:

  1. Ależ te omlety z owocami wyglądają! ja robię zazwyczaj tę wersję "polską":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co polskie, to polskie :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Księżniczka często prosi aby jej omleta zrobić więc podobnie go robię jak na Twoim przepisie. czasami dla siebie, ale rzadko, bo cholesterol czyha . Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach ten wstrętny cholesterol! Ale czasami można zgrzeszyć:)
      Cieplutko pozdrawiam.

      Usuń
  3. Jeśli omlet będzie przysmażony z obu stron, zjem go z przyjemnością, ale niedosmażone jajko z pływającymi glutami to obrzydlistwo. Jednak nie pokuszę się o trzy jajka, bo dla mnie to i tak o trzy za dużo.
    Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak co za dużo, to niezdrowo :) Aniu ale są tacy ludzie co takie gluty lubią, a jajko na miękko - chociażby ...
      Cieplutko pozdrawiam.

      Usuń
  4. Lubię na pikantnie, ale z powodów zdrowotnych ograniczam jaja :((( Miłego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu jak widzę to u Ciebie z tego omletu wyjdą "nici", bo ani pikantnie, ani jajecznie :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)