piątek, 15 marca 2013

Jajowe wariacje różne

 Dzisiaj chcę napisać o kilku sposobach dekoracji jajek, które na wielkanocnym stole, mogą cieszyć nasze oczy i podniebienia. Jajko chociaż jest tak niepozorne, to kryje w sobie bardzo wiele możliwości. 
   Możemy jajka podać w kieliszkach. A jak to zrobić, to napiszę i mniej więcej pokażę. Farsze możemy podawać w ugotowanych  na twardo, wydrążonych  jajkach, w skorupkach lub kieliszkach do jajek. Składniki, które podaję wystarczą do wypełnienia 4 skorupek lub kieliszków do jajek.

 Powiększ
 w kieliszkach...
Bierzemy dojrzały pomidor i sparzamy go, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w małą kosteczkę, oprószyć solą. 10 dag ikry łososia wymieszać z pomidorem, wypełnić jajka, udekorować koperkiem.

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce, osączyć. Wymieszać z 5 dag twarożku i kilkoma gałązkami oregano, doprawić solą, wypełnić jajka.

10 dag twarożku wymieszać z łyżką śmietany, przyprawić. Mandarynkę obrać, pokroić w kawałki. 10 dag wędzonego łososia pokroić w paski. Jajka wypełnić twarożkiem, na wierzchu ułożyć mandarynki i łososia.

2 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Białka pokroić na kawałki. Żółtka wymieszać z 2 łyżkami twarożku, przyprawić, wypełnić 4 jajka. Przybrać posiekaną karbowaną natką lub rzeżuchą, posypać białkiem, oprószyć papryką. 

Połówki papryki w trzech kolorach pokroić w drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa przyprawić, wymieszać. Wypełnić jajka, udekorować listkami bazylii. 

z aksamitnym farszem... 
8 jajek na twardo przepołowić, wyjąć żółtka. 10 dag krewetek obrać, przesmażyć na maśle, posiekać. Cebulę posiekać. Żółtka, krewetki i cebulę wymieszać z 2 łyżkami majonezu i łyżką drobno posiekanego szczypiorku, przyprawić. Zrobić kuleczki, wypełnić białka.

8 jajek na twardo przekroić na pół, wyjąć żółtka. Filet śledzia w zalewie korzennej posiekać. Kawałek kwaśnego jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Śledzia, żółtko przyprawić, wymieszać z łyżką majonezu.

8 jajek ugotowanych na twardo przekroić na pół, wyjąć żółtka. 4 rzodkiewki umyć, obrać (niekoniecznie) zetrzeć na tarce. Cebulę dymkę obrać, posiekać ze szczypiorkiem. Żółtka, rzodkiewki, dymkę i szczypiorek wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, przyprawić, wypełnić białka.

8 jajek na twardo przekroić na pół. Żółtka wyjąć, wymieszać z łyżką masła i 2-3 łyżkami śmietany, przyprawić do smaku. Pęczek szczypiorku umyć, otrzepać z wody, grubo posiekać. Zrobić kulki farszu i obtaczać w szczypiorku, ułożyć na białkach.   
 

22 komentarze:

  1. aż się głodna zrobiłam. Ja bardzo lubię chleb z jajkiem, majonezem i przyprawą pomidory z czosnekiem i bazylią. mniam!

    pozdrawiam i zaprasam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorki z bazylią są super i jajeczka z majonezem... też.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  2. Farsze do jajek są tu rewelacyne. Farsz śledziowy, który tu zaproponowałaś, na Śląsku znany jest jako hekele, gdzie oprócz jabłka (najlepiej zamarynowane z piklami ogórkowymi) dodaje się drobniutko pokrojonej cebuli i takiż sam ogórek kiszony.
    ściskam nieznacznie a smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sobie wyobraziłam smak tych hekeli... mniam.
      Uściski.

      Usuń
  3. Świetne propozycje, ale jaja mają dużo cholesterolu. Jednak podając je z farszem, można uniknąć żółtek. Przygotuję małej jajowa kolację jak przyjedzie na ferie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ktoś nie może albo nie lubi żółtek jadać, to wystarczy je podać podobnie jak napisano. Ta Twoja wnusia to ma z Tobą dobrze :)
      Pozdrowionka.

      Usuń
  4. Same pyszności na Twoim blogu miłej niedzieli pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie farsz podaje sie w skorupkach. fajnie się to wyjada. u mnie nie może być niczego co się ze śledziami wiąże, bo mój mąż nie ruszy tego.
    uściski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie się wyjada i fajnie to wygląda...
      Ewuś z tymi śledziami, to mój mąż też tak ma!
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Nie tylko estetycznie wyglądają, ale zapewnie wybornie smakują |:))) Pozdrawiam, Marylko, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ładnie na wielkanocnym stole wyglądają, a smakują... wybornie.
      Ja zresztą lubię jajka w każdej postaci :)
      Pozdrowionka.

      Usuń
  7. Podałaś tyle propozycji, że aż trudno mi wybrać, którym farszem napełnię jajka. Oczywiście odpadną te z cebulą i szczypiorkiem. Wszystkie pozostałe wyglądają apetycznie i warto zrobić wszystkie wersje.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu jak zrobisz je wszystkie to będą ładnie, kolorowo wyglądały na wielkanocnym stole i będą jego ozdobą.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  8. Wspaniałe smakołyki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślę :)
      Pozdrowionka.

      Usuń
  9. Czyli na parapetówę nie zapraszać??? Nie nalegam:)
    Ja też się mało maluję, ale popatrzeć naprawdę warto.

    Jago Ty masz zawsze aktualne, porady, przepisy. Bardzo dobrze!
    Bardzo mi się spodobały te jajka w kieiszkach. Chętnie to zrobię u nas w domu.
    Pozdrawiam i smacznego!
    Vojtek amator jajek w kieliszkach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak to nie zapraszać, zapraszać. Vojtku jak wypiję dwa głębsze to już i tej krzywizny budynku nie będę widziała, tylko będzie najprostszy w świecie... :)) Oczywiście, że się piszę :)
      Przecież nie jesteś ten-tego, żeby się malować, no chyba, że jajka...
      Pozdrowionka.

      Usuń
  10. Wykorzystam na Wielkanoc z cała pewnością. Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam teraz spotkania z grupą seniorów i pomyślałam, że zrobię im taką niespodziankę: wydrukuję im te przepisy, podając adres Twojej strony i pokażę jak pięknie można podać zwykłe jajka. Większość z nich nie ma pojęcia o internecie, ale dzieci gdy zobaczą to pewnie sprawdzą. Czy mogę tak zrobić????
    Serdeczności!
    ps. teraz na spotkaniu chcę im pokazać dekorowanie potraw na najprostszych produktach owocowo warzywnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu jesteś KOCHANA, oczywiście, że możesz a nawet bardzo możesz!
      Mam jeszcze sporo o dekoracjach rożnych dla potraw, też różnych ale jakoś nigdy nie mam czasu zbytnio, aby się za to wziąć. Tymczasem na blogu mam i muchomorki i żabki z jajek, studzienki z ogórka no i jeszcze coś tam się na pewno znajdzie, jak się poszuka.
      Joasiu jeśli będziesz miała następne spotkanie z seniorami, to proszę przekazać im serdeczne życzenia świąteczne od babci Jagi.

      Ściskam ich mocno i Ciebie też!

      PS. Pomysł jak zwykle masz przedni.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)