Chiński makaron
|
Fotka z inernetu |
Chiński makaron -
miękki, długi makaron z mąki pszennej, ryżowej, mąki ararutowej lub
mąki grochowej, wody i soli, używany w kuchni orientalnej do dań
podawanych zarówno na zimno jak i na ciepło. Zawiera sól, więc nie
należy jej dodawać do wody przed gotowaniem. Makaron występuje w wielu
postaciach - od płaskich wstążek do cienkich jak włos nitek. W
północnych Chinach najbardziej popularny jest makaron z pszenicy,
wyrabiany z dodatkiem jaj lub tylko wody. Może mieć on różną grubość.
Dostępny jest zazwyczaj suszony.
Podaje się go zazwyczaj ze smażonymi potrawami chińskimi i zupami.
Makaron chiński gotuje się w dużym rondlu, we wrzątku, w proporcjach
3/4 litra wody na 100 g makaronu. Zaraz po wrzuceniu makaronu należy
rondel przykryć, zdjąć z ognia i odstawić na 4-6 minut, w zależności od
grubości makaronu, a następnie odcedzić.
Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...
" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin
... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)
Kiedyś skusiłam się na makaron ryżowy i wcale mi nie smakował.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bo to wszystko zależy od tego jaki się ma smak, Ty po prost nie miałaś akurat na ten makaron :)
UsuńBuziole.
JaGuś, kup kiedyś taki makaron i sama się przekonasz, że nie ma, jak makaron z mąki pszennej. Czasami jadam też z mąki żytniej, ale tylko do sosu, bo inaczej nie smakuje.
OdpowiedzUsuńBuziaczki.
Tak w ogóle, pomijając Aniu te wszystkie różniaste makarony, najśmielej napiszę, że najlepszy jest makaron ten robiony własnoręcznie w domu.
UsuńPozdrawiam serdecznie.