wtorek, 5 września 2017

Jak zrobić kandyzowany imbir ?

Macie ochotę na świeży imbir, bo jesteście jego amatorami lub potrzebny jest do jakiejś potrawy, ale nie zawsze możecie go dostać. Jest sposób żeby zawsze mieć go pod ręką, wystarczy  zrobić -

- Imbir kandyzowany

Imbir doskonale nadaje się do kandyzowania. Tak przyrządzony dodaje się nie tylko do ciast i dań na słodko, ale także do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i drobiu.

Świeże kłącza imbiru płuczemy, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy. 3/4 szklanki wody, 40 dag cukru i goździki gotujemy około 10 minut. Do tego syropu wkładam imbir i gotujemy jeszcze 15 minut. Zostawiamy w garnku na 12 godzin, po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Na koniec wlewamy 100 ml octu jabłkowego, całość gotujemy jeszcze kilka minut. Imbir wraz z gorącym syropem przekładamy do słoików i od razu zamykamy.

Składniki na trzy słoiki po 250 ml

1/2 kg imbiru,
40 dag cukru,
2 goździki,
100 ml octu jabłkowego.

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kandyzowany imbir. I choć nie mam przeważnie problemu z zakupem świeżego to taki kandyzowany dodaję do zielonej herbaty - zimową porą cudownie rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wg mnie, za dużo roboty przy tym imbirze, którego na pewno i tak do niczego nie wykorzystam.
    Życzę spokojnej nocy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Margarytko, właśnie ten kandyzowany ibir do herbatki super jest. Niedługo nadejdą chłodne dni, ale to dla nas nic, wszak mamy imbir kandyzowany, który do herbatki dodamy!!

    Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ANNO, aleś Ty szczera, aż do bólu ..:)) A gdybyś właśnie ten kandyzowany imbir do herbatki sobie dodała i w zimne dni się rozgrzała. Powiadam Ci, super sprawa !!
    A przecież jak zauważyłaś sama, to nic trudnego w zrobieniu jego jest. Ja jednak, namawiam Cię ...

    Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeważnie kupuję gotowy syrop imbirowy w sklepie ze zdrowa żywnością,faktycznie do herbatki doskonały w zimowe dni.Ale nie mówię nie,że nie skorzystam z twojego przepisu Jaguś. Serdeczności przesyłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. To mnie zaciekawiło ;) Bo imbir mnie się przydaje do wielu rzeczy. Ozorków się boję ;P jakoś nie jestem do nich przekonana ;O

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro tak namawiasz, to może się skuszę. Napisałam, że za dużo zachodu przy tym kandyzowaniu, ale Ty oczywiście przeczytałaś na odwrót;)
    Życzę miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Alutko od razu widać, kto się tu zdrowo odżywia ...:0 Pewnie,jak sama zrobisz, i zasmakujesz, to już nie będziesz musiała chodzić do sklepu.

    Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dagmarko, ależ ozorków niekoniecznie musisz się "bać", wszak one Cię na pewno nie zjedzą, gorzej z tym przekonaniem do nich ...:))
    A taki kandyzowany imbir, na pewno rozgrzeje Cię w chłodne dni, no i na zdrowie wyjdzie ...

    Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. ANNO przecież wiesz już zapewne dobrze, jaka ja jestem nie raz zakręcona. Mąż zawsze mówi, że ja szybciej coś robię, niż myślę ...:))
    No i chyba to prawdą jest !
    Aniu jakbyś dała się na ten imbir namówić, to dopiero bym miała WIELKI PLUS +++

    Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaguś,całą zeszłą zimę robiłam dla całej bliższej i dalszej rodziny konfitury z imbiru. Własnie do herbaty. Doskonały sposób przeciw zaziębieniom. Moja przyjaciółka twierdzi, że po stałym piciu herbaty z tymi konfiturami przestały jej wypadać włosy, z którymi miała prawdziwy problem.
    Imbir, tak jak czosnek ma bardzo wiele zalet i warto go włączyć do zimowej diety.
    Ja teraz spróbuję kandyzować. Dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Joter całkowicie się z Tobą zgodzę co do właściwości imbiru, a czosnku.
    Imbirowi jeszcze jedno można przypisać, że po zażyciu nie cuchnie tak jak czosnek, ale jak mi się zdaje mało z nas wie o jego właściwościach. A taka herbatka z jego udziałem, potrafi na "solidnie" rozgrzać, ale nie tylko to jest jego zaletą, wszak ma jeszcze i wiele innych zalet.

    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)