sobota, 3 września 2011

Chutney jabłkowy I i II


Chutney, czatnej, hindi ... inaczej.






Chutney jabłkowy I

Składniki:
... 50 dag winnych jabłek,
... mała cebula,
... 30 dag cukru,
... 30 dag rodzynków,
... półtorej szklanki octu winnego,
...  7 dag kandyzowanego imbiru (lub świeżego)
... pół łyżeczki ostrej musztardy,
... ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne,
... po ćwierć łyżeczki soli i czarnego pieprzu mielonego.

Przygotowanie:
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i razem z drobniutko pokrojoną cebulą, rozprażyć w rondlu. Wlać pół szklanki octu, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać sparzone rodzynki, cukier, posiekany kandyzowany imbir, musztardę, sól oraz pieprz i pieprz , cayenne, wymieszać, wlać pozostały ocet i - mieszając - gotować jeszcze 40 minut. Gorący rozlać do wyparzonych słoiczków, pasteryzować przez 10--15 minut (można też pasteryzować na sucho).

 
Chutney jabłkowy II


Składniki:

... 12 dużych jabłek,
... 20 dag rodzynków,
... 5 dag migdałów,
... 2 duże cebule,
... 5-7 ząbków czosnku,
... 5 dag świeżego imbiru,
... 5 dag mielonej gorczycy,
... 50 dag cukru (najlepiej brązowego),
... pół szklanki białego wina,
... półtorej szklanki octu winnego,
... po łyżce soli, pieprzu cayenne i przyprawy garam masala.

Przygotowanie:
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Obrane i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, rozprażyć, wymieszać z cebulą, czosnkiem, drobniutko posiekanym imbirem i cukrem, a potem także z winem. Gotować pod przykryciem (zamieszać też należy się) około 20 minut.
Migdały i rodzynki sparzyć i osączyć. Migdały obrać ze skórki i drobno posiekać. Rodzynki, migdały, gorczycę, przyprawę garam masala, sól i pieprz dodać do jabłek, wlać też ocet.
Gotować, stale mieszając, przez 30-40 minut, przełożyć do słoiczków (najlepiej niedużych), pasteryzować przez 10-15 minut (można też pasteryzować na sucho)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)