A to moje grzybki |
Dwie moje propozycje na wykorzystanie grzybów.
Farsz grzybowy
Świeże grzyby umyć, cieniutko poszatkować, osolić, dodać pieprzu i dusić z posiekaną cebulką pod przykryciem. Dodać łyżkę margaryny, po zgęstnieniu oprószyć grzyby mąką, zalać paroma łyżkami śmietany i raz zagotować. Zdjąć z ognia, doprawić 1-2 żółtkami, wymieszać i używać do pierożków, uszek, pasztecików, naleśników itp.
Zapiekanka z grzybów
Składniki i przygotowanie:
Około 50 dag osuszonych, starannie umytych gąsek udusić do miękkości na 2 łyżkach oleju sojowego lub łyżce margaryny razem z 1 posiekaną cebulą. Jeśli jest zbyt dużo sosu, to go odparować, zdejmując pokrywkę.
Zdjąć z ognia. Przełożyć grzybki do kamionki lub żaroodpornego szklanego naczynia, polać połową kubka śmietany, posypać 5 dag tartego żółtego sera i kopiatą łyżką łyżką tartej bułeczki, później na wierzch parę wiórków masła dla zapachu i zapiec w piekarniku, aż do zrumienienia powierzchni.
To samo danie można przyrządzić z borowików, pieczarek i koźlaków.
Tak przygotowane kurki można jeszcze zaprawić śmietaną i posypać siekanym koperkiem i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami. W jednej i drugiej potrawce, danie z kurek powinno być dość gęste.
Gąski są szczególnie dobre przyrządzone z dodatkiem śmietany.
Muszę Wam powiedzieć, że ja też mam jeszcze jeden, bardzo prosty sposób na grzyba, a mianowicie - gotuję je, a później porcjami, układam w woreczkach foliowych i wkładam do zamrażalnika - i na obiad mam jak znalazł, kiedy mi się zażąda grzyba ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.