|  | 
| A to moje grzybki | 
 Dwie moje propozycje na wykorzystanie grzybów.
 Farsz grzybowy
        Świeże  grzyby umyć, cieniutko poszatkować, osolić, dodać pieprzu i dusić z  posiekaną cebulką pod przykryciem. Dodać łyżkę margaryny, po zgęstnieniu  oprószyć grzyby mąką, zalać paroma łyżkami śmietany i raz zagotować.  Zdjąć z ognia, doprawić 1-2 żółtkami, wymieszać i używać do pierożków,  uszek, pasztecików, naleśników itp.
 Zapiekanka z grzybów
Składniki i przygotowanie:
          Około  50 dag osuszonych, starannie umytych gąsek udusić do miękkości na 2  łyżkach oleju sojowego lub łyżce margaryny razem z 1 posiekaną cebulą.  Jeśli jest zbyt dużo sosu, to go odparować, zdejmując pokrywkę. 
          Zdjąć  z ognia. Przełożyć grzybki do kamionki lub żaroodpornego szklanego  naczynia, polać połową kubka śmietany, posypać 5 dag tartego żółtego  sera i kopiatą łyżką łyżką tartej bułeczki, później na wierzch parę  wiórków masła dla zapachu i zapiec w piekarniku, aż do zrumienienia  powierzchni.
To samo danie można przyrządzić z borowików, pieczarek i koźlaków.
Tak  przygotowane kurki można jeszcze zaprawić śmietaną i posypać siekanym  koperkiem i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami. W jednej i drugiej  potrawce, danie z kurek powinno być dość gęste.
Gąski są szczególnie dobre przyrządzone z dodatkiem śmietany.
Muszę  Wam powiedzieć, że ja też mam jeszcze jeden, bardzo prosty sposób na  grzyba, a mianowicie - gotuję je, a później porcjami, układam w  woreczkach foliowych i wkładam do zamrażalnika - i na obiad mam jak  znalazł, kiedy mi się zażąda grzyba ...

 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)
Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.