poniedziałek, 4 grudnia 2017

Dekoracje potraw z warzyw

Dzisiaj moi drodzy, chcę pokazać jak można dekorować potrawy warzywami. 
Znalazłam tego sporo na Pintereście i pomyślałam, że koniecznie muszę to pokazać. 
Sami zobaczycie jak różne pomysły mają ludzie, coby potrawa nie tylko smaczną była, ale i zachęcała swoim wyglądem do zjedzenia. 
Hmmm... nie zawsze jednak, potrawa jest  tak smaczna, na jaką wygląda. Jednak kusi nas właśnie swoim wyglądem.


Od czego by tu zacząć, tyle tego nazbierałam, że sama nie wiem?!  :)

 -
Красиво украшаем салаты
 Jedną rzodkiewkę kroimy w cienkie krążki. Drugą rzodkiewkę nacinamy, a potem krążki rzodkiewki wkładamy w nacięcia. Układamy różyczkę.
-
 radis champignon
 -
A la PinkCuisine on adore les radis mais en petite souris
 Rzodkiewka musi być z ogonkiem (to od natki) i musi mieć końcówkę na nos. Nacinamy rzodkiewkę od strony noska na uszy. Krążki rzodkiewki wkładamy w nacięcia.. Oczka możemy zrobić z ziaren pieprzu.
 -
 Salatalık Ve Domates Ile Tabak Süslemesi
-
 ▲Красивая подача овощных нарезок▲ - Простые рецепты Овкусе.ру:
-
 Овощная нарезка на праздничный стол
-
 Овощная нарезка на праздничный стол
 -
 "Огуречное" канапе
 -
Simple way to make edible garnish
 Ogórka kroimy w plasterki, potem kładziemy dachówkowo jeden na drugi. Powstanie nam taki jakby pasek, który zwijamy i spinamy wykałaczką, albo kładziemy na sałatce. Tak samo możemy zrobić i z marchewki.
-
Tomatiroosid.
 Kroimy pomidora tak jakbyśmy obierali jabłko, nieprzerwanie. Powstały obierek zwijamy w różyczkę. Spinamy u dołu wykałaczką, wykałaczkami.

 Sibel Tunçeri Boztuna
 -
 forum.say7.info
-
Roses for you! From vegetables! (Step by step): Decoration of dishes. Step by step
-
Schneemänner aus gekochem Ei und Karotten. Sehen hübsch aus und sind bestimmt schnell verputzt.
 Aby bałwanek mógł stać, trzeba uciąć małą końcówkę jajka.
 -
 <b>And here you thought people sharing pictures of food was always annoying. (b)
 -
 Pinterest • Всемирный каталог идей
 -
 23 grönare snacks på julbordet - 101ideer.se
 -
 KULINARIA
 -
WOW! I love this site! 3 Super Fun and Easy Ways To Cut a Cucumber (short video tutorial) | Fast Forward Fun
 http://www.fastforwardfun.com/3-fun-easy-ways-to-cut-a-cucumber/
 -

14 komentarzy:

  1. JaGuś, aż szkoda jeść takie piękne dekoracje, nad którymi gospodyni długo się męczyła.
    Jeśli robię sałatkę jarzynową, to też ją dekoruję w muchomorki i żabki. Nigdy nie robiłam żadnej róży, ale warto spróbować.
    Kiedyś w szkole mój syn na zajęciach praktycznych chyba w drugiej czy trzeciej klasie chciał żabce wydłubać nożem miejsce na oczka z pieprzu. Owszem, wydłubał, ale dziurę w swoim palcu. Tak lała mu się krew, że nauczycielka prawie zemdlała. Na szczęście z mego syna chojrak i nawet łezka mu nie pociekła.
    Piszę to, aby rodzice uważali, gdy dzieci im pomagają w tych ślicznych dekoracjach.
    Magda Gessler zawsze odrzuca dekoracje z potraw, bo mówi, że dobre danie samo się obroni.
    Buziaczki.
    P.S. Czy Ci przesyłałam zdjęcia z pięknymi dekoracjami, bo mam ich mnóstwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, ale jakby się nie zjadło to gospodyni mogłaby się znowu obrazić. Mam też fotki na dekoracje do sałatek i też chcę je pokazać. Najpierw jednak pokażę dekoracje zrobione z wędlin.
      Ło Matko, no to sobie chłopak narobił! A dzieci lubią takie zabawy przy strojeniu nie tylko potraw.
      Może i mogę zgodzić się z Magdą Gessler, ale nie zawsze tak jest. Czasami tak jest, że danie jest super smaczne, ale jakoś nie zachęca do zjedzenia i vice-versa.
      Buziaki.

      P.S.
      Tak Aniu, kiedyś mi przysłałaś te piękne zdjęcia z dekoracjami i miałam je odłożone do wykorzystanie. Ale jak mi komputer się popsuł to mi się wszystko zatraciło.

      Usuń
  2. WOOOOOOW!
    Przecudne dekoracje. Ależ ludzie mają pomysły i dar tworzenia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusiu ludzie to mają różne pomysły na wszystko. Czasami to, aż w głowie się nie mieści.

      Serdeczności.

      Usuń
  3. Piękne! Bardzo lubię oglądać takie cudeńka, czasem sama coś próbuję zrobić. Kiedyś z czarnych oliwek, serka i marchewki zrobiłam pingwinki.
    Pokazałam te zdjęcia synkowi (9 l.). Od razu pognał do kuchni. W efekcie po chwili na zielonym groszku siedziała myszka z rzodkiewki, a obok stał muchomorek - też z rzodkiewki.:)))
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko mi też czasami uda się coś wykombinować i wykonać, by cieszyło nie tylko oczy, ale i brzuch też. A widziałam na Pintereście takie pingwinki zrobione z jajek i czarnych oliwek. Kiedyś je pokażę, chyba na te drugie święta. Powiedz synkowi, że jeszcze troszku będę miała dla niego prac ozdobnych do wykonania. Już Ci pisałam na Twoim blogu, że masz zdolnego synka, który jak napisałaś, że poszedł w dziadka. A ja myślałam, że w Ciebie :)

      Serdeczności.

      Usuń
    2. No wiesz, dziadek był pierwszy.:)))

      Usuń
  4. Z warzyw to najlepiej lubię schaboszczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie, z warzyw kotlety też są dobre, tylko nie nazywają się schabowymi tylko warzywnymi.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  5. Śliczne, aż szkoda jeść :) Niektóre dosyć skomplikowane, ale inne całkiem proste, wystarczy odpowiednio dobrać i ułozyć jarzyny. Skorzystam bez wątpienia z tych prostszych. {ozdrawiam serdecznie, Marylko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, ale przecież Aniu nie będziemy się na nie tylko patrzyć :)) Cieszę się, że te dekoracje przypadły Ci do gustu. Mi też się bardzo podobają, dlatego nie omieszkałam coby je zamieścić na blogu.

      Serdeczności.

      Usuń
  6. JaGo kochana, w życiu nie widziałam takich pięknych rzeczy! Na pewno skradnę wiele pomysłów. Zwłaszcza,że jestem weganką, więc cudne warzywa do mnie przemawiają. A pokaż jeszcze dekoracje z owoców, ok?
    całuski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo mnie to Agnieszko cieszy, że Ci się podobają owe pomysły. Oczywiście, że owocowe dekoracje też się znajdą, ale najpierw to będzie coś nie dla Ciebie, tylko dla mięsożerców :) Dlatego, że ten post już się szykuje do edycji. Także będziesz musiała poczekać, niestety. :))

      Serdeczności.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)