poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ziemniak i chrzan ileż zdrowia nam da.


ZIEMNIAKI
Kojarzą nam się przede wszystkim z jedzeniem, powiedzmy sobie, że wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ... ziemniaków. Ale ziemniaki to nie tylko nasz codzienny posiłek, posiada on również właściwości lecznicze, które są niebagatelne. Niby taki prosty ziemniak z "urodzenia" a jednak zobaczcie co potrafi ...
Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany. Stosuje się je także do usuwania skutków odmrożeń, oparzeń i stłuczeń. Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje i wykwity skórne, także uczuleniowe.

Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu.

Czopki wystrugane z surowego ziemniaka leczą bolesne i krwawiące  hemoroidy.

Nie zastąpione właściwości lecznicze ma także sok z surowych ziemniaków. Już 1/2 szklanki soku wypijane systematycznie przez parę dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka, usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie.  

Wrzodowcy cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy powinni kurację tę stosować dłużej i w zwiększonych porcjach, od 2 - 3 szklanek dziennie przez jeden miesiąc. Sok z surowych ziemniaków ma właściwości przeciw zapalne, można więc nim płukać jamę ustną i gardło.

Cierpiącym na kamicę nerkową doświadczeni terapeuci na pierwszym miejscu polecają wywar z obierzyn ziemniaków. Ma on zdolności kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych. W zależności od potrzeb pije się go w ilościach od 2 do 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa trzy tygodnie.


CHRZAN
Słusznie nazywany bywa słowiańskim żeń-szeniem. Jest naturalnym antybiotykiem i znajduje zastosowanie w leczeniu różnych schorzeń.
Zewnętrznie jest aplikowany chorym na reumatyzm. Świeży chrzan należy utrzeć i w postaci kompresu nałożyć na chore miejsce. kompresuje się, stopniowo przedłużając czas. Zaczynamy od 5 minut. Wrażliwą skórę przed okładem dobrze jest natrzeć oliwką. Można także stosować okład ze świeżych liści chrzanu, w tym celu należy je najpierw rozwałkować i dopiero wtedy przykładać do chorego miejsca.

Uzupełnieniem tej kuracji może być zimny wyciąg z chrzanu. Napój przygotowujemy z 3-4 dag świeżego chrzanu, zmiażdżonego lub tartego, zalewając go litrem przegotowanej zimnej wody. Po 10 godzinach napój pijemy po kilka łyków parokrotnie w ciągu dnia.

Chrzan jest również, lekiem odkażającym jamę ustną i dziąsła. Stosowano go już przed wiekami jako środek przeciw bólom zębów. O jego działaniu łatwo się przekonać, żując świeży lub suszony kawałek korzenia. Zapobiega to również krwawieniu dziąseł i parodontozie.

Chorym na serce stare zielniki polecają także noszenie na piersi woreczka wypełnionego paroma kawałkami chrzanu.

Jako dodatek do wędlin i kiełbas chrzan ułatwia trawienie. Jest żółciopędny. W lecznictwie naturalnym przygotowuje się też z niego syrop. Jeden lub dwa korzenie chrzanu utrzeć na tarce i zasypać paroma łyżeczkami cukru. Gdy puści sok, pić 2-3 łyżeczki dziennie.

Linki do tego posta:

40 komentarzy:

  1. O chrzanie to słyszałam ale nowinkami o ziemniakach to mnie zaskoczyłaś :) Ach jak tęsknię za chrzanem jaki mój dziadek przygotowywał na święta Wielkanocne, bezcenne wspomnienia :) Pozdrawiam serdecznie :)
    kasia
    notatnikkulinarny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu jak ja lubię zaskakiwać...:))
      A taki swój chrzan jak dziadek Twój robił to jest najlepszy i najzdrowszy dla nas. Często tęskimy za czymś czego już niema.
      Serdeczności zostawiam.

      Usuń
    2. a ja zaczne stosowac sok ziemniaka na zapalenie żoładka i dwunastnicy bo mam okropna zgage i pieczenie w żoładku mam nadzieje ze sok mnie wyleczy

      Usuń
    3. Ja też mam taką nadzieję i życzę dużo zdrówka...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Cudowne właściwości ziemniaka znam, ważne, aby był z uprawy bez nawozów sztucznych. A o chrzanie nie znałam ciekawostek leczniczych, dzięki Marylko :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie Aniu, warzywka muszą być bez tej różnej chemii, bo zamiast nam pomóc - mogą zaszkodzić ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. A ja nie wiedziałam ani o właściwościach leczniczych i chrzanu i ziemniaka, i dziękuję Ci za te wiadomości.
    Pozdrawiam. Mania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To widzisz Maniu, jak dobrze, żeś do mnie trafiła...:))
      Na zdrowie kochana, na zdrowie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Witaj Jago ale piękne ptaszki dają koncert....Moje słuchawki leżą obok mnie i kiedy weszłam do Ciebie słyszę ptaki śpiewają a za oknem ciemno hahaha i szukam miejsca gdzieś blisko...ale u kogo lub gdzie...Az na słuchawki spojrzałam hahaha i proszę jak pięknie...Jak mogę takie ptasie trele mieć na mojej stronie kiedy gość zawita> czy możesz mi podpowiedzieć i czy jest możliwe na WP A ja myślałam że od soku z ziemniaka można się mocno rozchorować a tu proszę jaki lek ::)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blondyno od soku z ziemniaka,to się nie rozchorujesz ale jeżeli byś zjadła ziemniaka w całości, to niewiadome czy byś się nie rozchorowała, a jeszcze jak ziemniak byłby z bulwami (takie kiełkujące) to może być, że nie obeszłoby się bez szpitala. Ale to też by zależało od Twojego organizmu.

      Jeżeli chodzi o te trele ptaszków, to dostałam je od kochanej Loteczki i myślę, że nie będzie miła nic przeciwko temu, jak Ci je wyślę. Jeżeli na Twoim blogu możesz wklejać kody (takie różne), to myślę, że i u Ciebie ptaszki niezły koncert dadzą:))
      Jak tylko będę wiedziała, że u Ciebie można wklejać kody, to zaraz Ci wyślę. Musisz mi tylko podać, gdzie mam Ci wysłać.

      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  5. Jak ja dawno tutaj nie byłam, a tyle jest nowości. O wartościach ziemniaków i chraznu wiem, ale że można z nich robić czopki na hemoroidy, tego nie wiedziałam.
    Nasze kochane kartofelki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynia i wcale nie tuczą, bo 100 gram ma tylko 80 kcal. Poza tym są naprawdę bardzo wartościowe, bo: "mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy. Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. Szare bulwy mają nieco witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP. Wprawdzie nie ma ich zbyt wiele, ale – jako że jadamy ziemniaki często i w sporych ilościach – są ich ważnym źródłem. Poza tym kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu".
    Wkleiłam fragmencik z poradnika internetowego, bo jest bardzo zwięzły i klarowny.
    Lubię pyry i jem często, ale ważne żeby nie dodawać do nich tłuszczu, tom wtedy nie są kaloryczne.

    Znowu mnie ten Twój ptaszek nabrał. Nad oknem zagnieździły mi się jakieś ptaszki i aż się zdziwiłam, ze tak ładnie śpiewają i to w nocy. Haaa...haaa
    Buziaki ślę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Azalko dziękuję Ci bardzo za poszerzenie wiadomości o ziemniakach i ich wartości. Tak ziemniak sam w sobie wcale nie jest tuczący, ale jeśli dodamy do niego te różne kaloryczne dodatki,np. sosy tłuste, okrasę - to i owszem, możemy się utuczyć.

      Z tymi ptaszkami to jest fajna sprawa, bo przeważnie każdy myśli,że te trele odstawiają u niego za oknem:))

      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  6. O ziemniaku wiedziałam ,ale że chrzan taki dobry to nie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, a tu ziemniak i chrzan w naszym zdrowiu są za pan-brat....:))
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. A ja "na ten tychmiast" robię kurację na paradontozę! I powiem co z tego wyszło! Dzięki, dzięki, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko Joasiu wiesz, że za jednym razem ten ziemniak Ci nie pomoże. Kurację trzeba stosować przez dłuższy czas, aż do skutku:)
      Za informację o skutkach tej kuracji - będę bardzo wdzięczna.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Porady dobre,a rośliny pomagają nam żyć. Ziemniaki lubię jeść, nawet bardzo. Ostatnio chodzą za mną pieczone w piekarniku , zawinięte boczusiem. Nie mogę póki co, namówić na to rodzinę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lotuś bo czym byłby Świat i my bez roślin, jakby ich zabrakło. A wiesz jak dobre są ziemniaki zrobione tak jak szaszłyki z boczkiem na kiju. Tylko wtedy najlepsze są ziemniaki młode, nieduże i przekładane boczkiem. A jeszcze lepiej by było jakby były takie młode ziemniaki ze skórką pieczone, tylko umyte - to już rewelacja! Tylko skórkę tych ziemniaków dobrze jest nakłuć, np. wykałaczką troszku, aby nam podczas pieczenia za bardzo nie popękała. A do maczania później tych kęsków szaszłykowych zrobić jakiś dip i mamy żarko jak się patrzy:)

      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  9. Co za zbieg okoliczności,dopiero co przeczytałam w swoich notatkach o dobroczynnym działaniu ziemniaka dla dłoni,twarzy i pięt:))Ale u Ciebie dowiedziałam się znacznie więcej i cieszę się z tego powodu.Lubię wracać do ludowych metod leczenia.Pamiętam jak mój tato,kiedy miałam sześć lat,pił sok z surowych ziemniaków,tak właśnie leczył wrzód dwunastnicy-wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam,ale po latach,kiedy sama miałam z tym problem,dowiedziałam się o tej metodzie leczenia.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beam bo ziemniak nie tylko ma dobroczynny wpływ dla naszego zdrowia ale także i dla urody - jest wszechstronny. I tak np. gotowane i roztarte ziemniaki to doskonała maseczka na zmęczoną i ziemistą cerę, ale o tym to chyba Ty wiesz.
      No i jak, pomogła troszku ta metoda leczenia?

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. O tak!Przypomniało mi się jeszcze,że kiedy mój syn był niemowlęciem i miał na skórze jakieś drobne krostki,a nie były to potówki,to znajoma poleciła mi wyciskać sok z ziemniaków do wody w której go kąpałam.Tak też robiłam i również kąpałam go w krochmalu-pomogło,dziś ma aksamitną skórę.:))
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
    3. No widzisz jak te ziemniaki są wszechstronne, i na urodę i na zdrowie :) Nie wiem tylko dlaczego teraz ta mąka ziemniaczana jest tak droga ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    4. a ja zastosuje sok zieniaka na zapalenie zoładka i dwunastnicy i meczy mnie zgaga i pieczenie w rzaładku mam nadzieje ze ziemniaki mnie ulecza

      Usuń
  10. Cudowne rady uzdrawiającego chrzanu i ziemniaków , dzięki Jago za te cenne rady. Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj.
      Mam nadzieję, że nie będą potrzebne, ale jakby co, to dobrze wiedzieć...
      Serdeczności zostawiam.

      Usuń
  11. Nie jestem przekonana co do picia soku z surowych ziemniaków. Wiem, że po zjedzeniu surowego ziemniaka można dostać temperatury.Czasami tak robili uczniowie, gdy nie chcieli iść do szkoły.
    Chrzanu jem niewiele, jest dla mnie za ostry, za to mój mąż bardzo go lubi. Nawet nie mam chrzanu na działce, nie wiem też, czy sąsiadki go mają.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja też o tym słyszała jak chodziłam do szkoły, że ziemniak ma takie działanie. Zanim zaczęłam pisać ten artykuł, przygotowałam się na tak zadane pytanie, a zwłaszcza od Ciebie:)

      Piszę więc, co następuje ...
      Ziemniaki co do trawienia, to nasze soki żołądkowe nie trawią ich surowych (jedzonych np. jak jabłko) - FE! I powiem Ci, że ja kiedyś też próbowałam takiego ziemniaka zjeść (jak chodziłam do szkoły, a grzeczną dziewczynką nie zawsze się było), no i zjadłam (jeszcze dzisiaj czuję ten odrażający smak, niestety, nie zadziałał tak jak miał i musiałam iść do szkoły. A wszystko zależy od naszego organizmu, każdy organizm jest inny.

      Najgorszy ziemniak jest zielony i kiełkujący - zawiera on solaninę, która może wywołać migrenę i senność oraz gorączkę.

      Zaś świeżo odcedzony sok z ziemniaków zawiera substancję o działaniu podobnym do aspiryny, dzięki czemu może uśmierzyć lub złagodzić bóle żołądka.

      Zobacz Aniu cóż za ironia, bo jeśli weźmiemy świeżego ziemniaka i pokroimy w plasterki a potem położymy na czoło (jako kompres przy bólach głowy) - uśmierza go a także zbija gorączkę.

      Serdeczności zostawiam.

      Usuń
    2. Ciocia mojego męża w czasie wojny była w jakimś obozie pracy, gdzie kobiety musiały robić w polu. Opowiadała mi, że z głodu jadły wszystkie surowe warzywa z wyjątkiem ziemniaków, bo bały się przykrych następstw.
      Mimo że mi wytłumaczyłaś, jaki to zdrowy jest sok z ziemniaków, bałabym się go pić.
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
    3. Aniu do odważnych świat należy ...:)
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  12. Witaj
    Uwielbiam i jedno i drugie i smacznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Morgano na zdrowie ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaguniu Dzięki Serdeczne i dziękuje Loteczce::)) Myślę że pozwoli ::)) Podaje namiary danstepien@wp.pl...Bede robiła wszystko by je mieć bo tak pięknie śpiewają i na serduchu miło...dziękuje Jaguniu::)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu przed chwilą Ci nadałam - życzę w powodzenia :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  15. JAGUS DZIEKI MAM JUZ ALE CO ZROBILAS ZE OD RAZU CO PTAKI SPIEWAJA BO U MNIE SA NAD ZEGAREM ALE TRZEBA SAMEMU KLIKNĄC ::)A U CIEBIE SPIEW NA STARCIE:) BLONDYNA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze Danusiu, spróbujemy jeszcze inaczej. Wszystko Ci wyjaśnię na mailu ...

      Usuń
  16. Uwielbiam ziemniaki, chrzan trochę mniej:)))Dzięki za rady!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja lubię i to i to. A ćwikłę z chrzanem wprost uwielbiam, a jaki pyszny jest sos chrzanowy, który robię do jajek ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  17. Droga JaGo, a ten sok z ziemniaka na wrzody to pić zaraz świeżo wycisniety czy może lepiej żeby odstal? Gdzieś czytałam, że pije sie taki który odstal 12 godzin. Jak to jest w końcu , bo zamiast sobie pomoc mozna zaszkodzić. Pozdrawiam serdecznie. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  18. Surowe ziemniaki sa trujace zwlaszcza te uszkodzone i mlode.OBIERAJCIE GRUBO,I wybierajcie ziemniaki nie uszkodzone I bez klaczy do robienia soku.
    Tylko ziemniaki pieczone wolne sa od tej trucizny bo ginie W wyzszej temperature.Gotowanie nie wystarcza, any zdeaktywowac ten skladnik http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/07/19/blog/ziemniaki-czyli-dlaczego-ludzie-jedza-trucizne/

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)