niedziela, 25 grudnia 2011

Chutney - to warto wiedzieć


W kuchniach świata cały czas coś się plecie. I tak np. Keczup, ulubiony sos Amerykanów, zanim podbił świat, trafił do nich z Anglii, a do Anglii ze Wschodu. I wcale, niekoniecznie, należy Amerykanom przypisać jego wymyślenie.

Keczup - nazwa tego pikantnego, korzennego sosu pomidorowego wywodzi się z języka malajskiego i pierwotnie oznacza korzenny sos rybny. Niegdyś w Anglii nazywano keczupem różne zimne, pikantne sosy, będące europejską wersją chutneyów.

Chutney zaś, to  pikantny sos rodem z Indii, o lekko kwaskowym smaku - od słodkiego po bardzo ostry. Nazwa tych owocowych lub warzywnych sosów pochodzi z kolei z języka hindi i znaczy - być polizanym - zabawnie, prawda ? Chutneye uwydatniają smak i aromat głównych dań; ostre podkreślają smak potraw łagodnych, słodkie natomiast łagodzą smak potraw pikantnych. I jedne i drugie ułatwiają trawienie, zwiększają apetyt.

Gotowanie chutney trwa długo, gdyż owoce (warzywa) powinny się rozgotować, a sos zgęstnieć i mieć konsystencję dżemu.

Chutney jest doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, warzyw, ryżu, serów, jajek, a także placków ziemniaczanych, wędlin, przekąsek, ryb. Mają bardzo intensywny smak i aromat, więc do potraw podaje je się w małych ilościach. Dlatego najlepiej przechowywać je w małych słoiczkach.

Innym rodzajem pikantnych sosów i past jest
bałkański ajwar, zwany też kawiorem ubogich. Ajwary przygotowuje się najczęściej z papryki, pomidorów i bakłażanów. Są znakomitym dodatkiem do zimnych mięs i wędlin.

Wszystkie sosy i pasty przyprawowe powinno się pasteryzować przez 15-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)