sobota, 24 grudnia 2011

Dynia marynowana. Powidła z dyni

Nasze babcie nieraz z dyni przyrządzały świetne powidła albo też... dżem morelowy. Podam Wam teraz przepis nań ...

    Powidła z dyni ...
...  Żółtą, dojrzałą dynię obrać ze skóry, pestek i luźnego miękiszu, pokrajać w kostkę, zalać bardzo niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, mieszając, by się nie przypaliła. Gdy się rozgotuje na jednolitą masę, przetrzeć przez sito i dodać tyle cukru, ile ważyła surowa, obrana dynia.Wcisnąć sok z paru cytryn, wsypać łyżeczkę przesianego przez sito imbiru oraz włożyć skórkę z cytryny lub pomarańczy. Potem te skórki usuniemy.  Smażyć powidła do żądanej gęstości, albo i zapiec w piekarniku na słabym ogniu, w kamiennym garnku, aby na wierzchu utworzyła się sucha warstwa, jak na powidłach śliwkowych. Można nie wysuszać tak dyni, ale gorącą wkładać do gorących weków lub twistów.

Jeżeli do zagęszczonych powidełek dyniowych włoży się połówki moreli i razem przesmaży, to można otrzymać pyszny dżem lub marmoladę.Ten oszczędnościowy dżem można nawet przyrządzić z moreli suszonych, rozmoczonych w wodzie i wydrylowanych.

Marynata do dyni słodko-kwaśna ...
...
Dojrzałą twardą dynię obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody na kilka minut (kostkę 2-centymetrową - na 4-5 minut, kostkę 3-centymetrową - na 7-8 minut),  potem przełożyć do wody zimnej (najlepiej gotować i oziębić na sicie), odcedzić i układać do słoi.

Przygotować zalewę biorąc 0,6 litra wody, 0,20-o,25 litra octu 6%, 2-3 dag soli, 2-4 dag cukru, kilka ziaren angielskiego ziela, tyleż goździków, 2-3 listki laurowe, parę listków estragonu i zagotować. Wrzącą zalewą zalać dynię i gotować weki - jak zwykle - w temperaturze 85 stopni C., półlitrowe słoje - 15 minut, większe - 20 minut.

Jeżeli chcemy otrzymać ostrzejszą marynatę z dyni, przygotujemy ją tak samo, ale zalewę robimy nieco inaczej. Otóż do 0,4 litra wody dodajemy 0,35-0,40 octu 6%, a także takie przyprawy jak: cynamon, goździki, pieprz, estragon, liście czarnej porzeczki, listki laurowe, a kto lubi to i gorczycę.


Linki do tego posta:  Właściwości zdrowotne i odżywcze dyni,
                                     Rozdęta jak dynia
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)