niedziela, 12 sierpnia 2012

Kompot z pomarańczą i rabarbarem

 

Składniki:

... 1 kg rabarbaru, 4 lekko kwaśne pomarańcze z cienką skórką, 250 g cukru.
... Łodygi rabarbaru pokroić na kawałki długości ok. 3 cm.

Przygotowanie:
Pomarańcze wyszorować, z jednej zetrzeć skórką. Skórkę włożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać cukier. Mieszać drewnianą łyżką do chwili zagotowania. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Dodać rabarbar. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, aż rabarbar będzie miękki ale się nie rozpadnie.

Pozostałe trzy pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, zdjąć błonki. Skórki wyrzucić. Pomarańczę z której starto skórę, przekroić, wycisnąć z niej sok.

Kawałki rabarbaru i cząstki pomarańczy ułożyć w głębokiej salaterce, zalać wodą z gotowania i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Kwaskowy rabarbar  .... rabarbar zawsze dokładnie myjemy, obcinamy zdrewniałe końce oraz części z liśćmi. Jeżeli potrzeba usuwamy też włókna. Następnie kroimy na kawałki.

Nie należy kupować zbyt dorodnych, grubych łodyg - często są zdrewniałe i włókniste.
Aby zmienić smak rabarbaru, można gotować go z miodem lub zalać sokiem owocowym.

   Botanika mówi, że to warzywo, my raczej widzimy w nim owoc. Inaczej nazywa się rzewień. Można z niego robić nie tylko lubiane kompoty.
 Rabarbar występuje w kilku odmianach: cały zielony, z czerwoną skórką i zielonym miąższem, z czerwonym miąższem i zieloną łodygą. Ten pierwszy jest najkwaśniejszy, ma też najgrubsze łodygi.

 100 g rabarbaru ma tylko 16 kalorii,zawiera dużo potasu, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1 i witaminę A. Jest zasadotwórczy, dlatego warto go łączyć z mięsem, które zakwasza organizm.

 Mimo właściwości zasadotwórczych, rabarbar zawiera kwas szczawiowy. W większych ilościach jest on szkodliwy, może zaburzać pracę jelit, nerek. Podobno wrażliwe organizmy znoszą bez złych skutków tylko 10 g rabarbaru.

 Kwas szczawiowy utrudnia przyswajanie wapnia. Dlatego gdy podajemy rabarbar, powinniśmy zadbać o dodatek bogatych w wapń produktów mlecznych.

 Wprawdzie rabarbar jest dostępny przez całe lato, ale najlepiej nie jeść go po 24 czerwca. Od tego czasu w jego łodygach zwiększa się wyraźnie zawartość szkodliwego kwasu szczawiowego.

 Świeży rabarbar ma sprężyste, sztywne łodygi, z których po przekrojeniu powinien wypływać sok. Przechowuje się go w lodówce ale najwyżej 3-4 dni. Później traci soczystość.

10 komentarzy:

  1. Jeszcze nie mieszałam pomarańczy z rabarbarem , ale tu musi być ciekawy smak :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już próbowałam taki kompot i powiem Ci, że smak ma super.
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ciekawy zestaw na kompot! Jakoś rzadko gotuję rabarbar, ale bardzo lubię kruche ciasto z rabarbarem, takie piekła Mama. Serdeczności, Marylko :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ciasto z rabarbarem ja też lubię, a zwłaszcza drożdżowe. Podany taki kompocik do niego to już "raj dla podniebienia"...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Lubię dodawać skórkę z cytryny do tego kompotu, dlatego wyobrażam sobie że z pomarańczą musi być podobnie ożeźwiająco i bardzo smacznie.Uściski serdeczne JaGa-;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze Uleczko mówisz ...
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. No Jago taki zestaw musi być pyszny i orzeźwiający. Jeszcze trochę ciepła będzie i się przyda/
    Pozdrawiam. Mania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taką nadzieję, że jeszcze będzie ciepło :)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Gdy byłam dzieckiem i w sklepach nie było żadnych owoców, moja mamusia często gotowała kompot z rabarbaru, który zawsze rósł w naszym ogrodzie, ponadto piekła ciasto drożdżowe z rabarbarem. W tamtych czasach był to uniwersalny owoc. Właściwie nigdy się nie zastanawiałam, czy to owoc, czy warzywo.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś rabarbar był słynny, dzisiaj już troszku o nim zapomniano. Kiedyś był niemalże rarytasem d teraz inne sklepowe rarytasy go zastąpiły ...
      Ja robię ciasto drożdżowe z rabarbarem, jest pyszne zapewne tak jak i Twojej mamusi. A kompot z rabarbarem i np. z jabłkami jest super!

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)