wtorek, 18 października 2016

Podróże kulinarne

Świętujemy w innych krajach


CHINY

Podgrzybki po chińsku.

Autor : JaGa Opublikowano: Wrzesień 2nd, 2010
Podgrzybki po chińsku.
Grzyby nie tylko posiadają walory smakowe, ale także wnoszą do domu zapach jesiennego lasu. Po przebraniu i oczyszczeniu tworzymy z nich prawdziwe kulinarne poematy. Żeby zrobić grzyby po chińsku, niekoniecznie muszą to być grzyby typowo chińskie, np.mun czy im podobne, ale mogą być to nasze polskie grzyby. Wystarczy dodać na []

Pari – riz – reis – oriza – czyli ryż

Autor : JaGa Opublikowano: Październik 23rd, 2009
Pari – riz – reis – oriza – czyli ryż„Było to dawno, dawno temu, kiedy jawajski bóg Sziwa, zakochał się w pięknej dziewczynie. A że w owych  czasach dziewczę im piękniejsze, tym wyżej się ceniło, więc obiekt pożądań bóstwa postawił mu trzy warunki. Już na pierwszym bóg się potknął. Ślicznotka – widać uspołeczniona – zażądała, by znalazł takie []

WOK – jak błyskawica!

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 24th, 2009
WOK – jak błyskawica!Skoro zaczęłam temat potraw z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, nie może obejść się, bez opisania tego w czym najlepiej owe potrawy robić … , a będzie to super- WOK! – - Najdawniejszym kucharzom nie dane było doświadczyć komfortu gotowania na gazie czy kuchence elektrycznej. Gotowano – wykorzystując otwarty ogień. Chińczycy []

AUSTRIA

Słodki omlet cesarzowej Sisi (Sissi)

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 7th, 2015
Słodki omlet cesarzowej Sisi (Sissi)   To zwykłe danie zyskało arystokratyczny rodowód dzięki monarchii habsburskiej, która pozostawiła po sobie nie tylko wielką spuściznę historyczną i kulturalną, ale także kulinarną.    Omlet ten, smażony w głębokim tłuszczu, jest rodzajem pulchnego naleśnika, porwanego na kawałki. To niezbyt wykwintne i raczej domowe []

WŁOCHY

Pizza calzone

Autor: JaGa Opublikowano: Lipiec 15th, 2010

Pizza calzone

Calzone, jest specjalnością Neapolu, można spoko ją nazwać wielkim drożdżowym pierogiem. Nadziewa się ją warzywami, grzybami, szynka, wędzonym boczkiem, owocami morza i serami – do wyboru, do koloru, jak kto chce … Brokuły, cebula, czerwona papryka i bazylia oraz trzy rodzaje sera stanowią pożywne i smaczne nadzienie kruchej pizzy []

GRECJA

Choriatiki, czyli sałatka grecka

Autor : JaGa Opublikowano: Luty 21st, 2017
Choriatiki, czyli sałatka greckaSałatka Choriatiki jest tradycyjną i popularną w Grecji sałatką, a w tłumaczeniu oznacza wiejską sałatkę. Można ją zrobić w różnych wersjach, jednak podstawą tej sałatki są pomidory i oliwa z oliwek. Reszta przypraw, warzyw i innych dodatków jest dowolna. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, Grecy najczęściej []

Bifteki – greckie „mielone”

Autor : JaGa Opublikowano: Czerwiec 27th, 2016
Bifteki – greckie „mielone”
W Grecji jada się obiady późnym wieczorem. Mężczyźni traktują ten posiłek jako okazję do spotkań towarzyskich odwiedzają tawerny.    Jedzenie samych zakąsek trwa zwykle około dwóch godzin, przy piciu ouzo narodowego aperitifu o anyżkowym smaku.  Mezes składać się może z kilku lub z kilkunastu małych dań, jak []

FRANCJA 

Sałatka a la Dumas

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 17th, 2009

Sałatka a la Dumas

Większość z nas kojarzy to nazwisko z przygodami dzielnych muszkieterów. Aleksander Dumas był również znanym smakoszem i wielkim łakomczuchem.      Pisarz francuski (1802 – 1870). Jako syn zubożałego generała, Dumas zaznał w dzieciństwie biedy.Wielki talent sprawił jednak, iż szybko stał się bogaty i chude lata odbił sobie []

Cordon bleu (przepis oryginalny i… )

Autor: JaGa Opublikowano: Luty 19th, 2014
Cordon bleu (przepis oryginalny i… )Terminem tym określa się zarówno panierowane eskalopki cielęce z rozkosznym nadzieniem, jak i… znakomitą kucharkę.    Potrawa ta wzięła swą nazwę od błękitnej wstęgi, odznaczenia ustanowionego w 1578 roku, przez króla Francji Henryka III. Otrzymywali ją najodważniejsi Kawalerowie Zakonu Rycerzy Świętego Ducha. Nieco []

Kurczak Marengo

Kurczak Marengo Właściwie znane są dwie wersje potrawy, które w nazwie mają Marengo. Jedna to delikatny kurczak z pomidorami, a druga to cielęcina do dziś przyrządzana w algierskim mieście o tej samej nazwie. Marengo to przedmieście włoskiej Alessandrii, gdzie 14 czerwca 1800 roku, Napoleon Bonaparte stoczył decydującą bitwę II kampanii [...]


ROSJA

Szarlotka z migdałami i stary samowar

Autor: JaGa Opublikowano: Listopad 17th, 2014

Szarlotka z migdałami i stary samowar

Nadchodzi jesień, a właściwie już nadeszła, chociaż jak na razie nie dała mi się odczuć, że już jest. U mnie pogoda jest fenomenalna, niczym latem. Z tym, że wieczory i ranki są jednak chłodne. Wraz z jesienią przyjdzie czas chłodu i słoty, długie wieczory, które najlepiej spędzimy przy kawałku pysznego ciasta i szklance []

Tort Pawłowej

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 17th, 2011
Tort Pawłowej
Dzięki masie bezowej jest kruchy i niezwykle lekki, a mus owocowy z alkoholem sprawia, że tort zachwyca finezją smaku, podobnie jak taniec słynnej baletnicy. Zanim jednak napiszę o torcie, warto wspomnieć o samej Annie Pawłowej i jej drodze do kariery (pójdę na skróty). Anna Pawłowa urodziła się ostatniego dnia stycznia 1881 []

WĘGRY

Klasyczne węgierskie leczo + wersja druga

Autor: JaGa Opublikowano: Sierpień 1st, 2010
Klasyczne węgierskie leczo + wersja drugaPomimo, że remont w domu nadal trwa, pomimo, że całe moje „archiwum” zostało wyniesione do garażu – a nie mogę się obyć bez Was moi drodzy i tegoż bloga, więc wczoraj zakupiłam gazetkę „Moje gotowanie” a znalazłam w niej, tę potrawę, o której chcę Wam dzisiaj napisać. Zapomniałam całkiem o tym dobrym i pysznym daniu, o którym []

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)